איך לעזור לחבר/ה
עם הפרעות אכילה
ססילי פטרסון
הפרעות אכילה הן מסוכנות ושוברות את הלב – ולמרבה הצער נפוצות מאוד. איך תוכלו לעזור לחבר או חברה שמתמודדים עם הבעיה הזו?
חברותיה של שרה התחילו לדאוג לה. היא אף פעם לא הייתה צריכה לרדת במשקל, אבל הן שמו לב שתלבושת בית הספר הולכת ונהיית רופפת עליה, ושתמיד היה לה תירוץ לכך שהיא לא אוכלת.
"בדיוק אכלתי משהו לפני כן", היא אומרת, או "אני לא ממש רעבה עכשיו". כשהיא חושבת שאף אחד לא מסתכל היא צובטת את פרק היד והזרוע שלה, ותמיד גוללת באינסטגרם, עושה לייקים לתמונות של דוגמניות רזות במיוחד ושומרת אותן.
נועה, חברתה של שיר, גם היא מודאגת אבל מסיבה שונה. נועה רואה ששיר מוצאת עניין רב בחטיפים ובמאפים המתוקים בקבוצת הנוער, ולפני כמה ימים היא שמה לב לערמות של עטיפות שוקולדים בחדרה. היא לא חושבת ששיר עולה במשקל, אבל היא הבחינה בכך שהיא מבלה הרבה זמן בשירותים לבדה.
"לומר משהו?" נועה תוהה. "האם זה ענייני?"
"לומר למישהו?" חברותיה של שרה שואלות זו את זו. "או אולי אנחנו סתם חטטניות?"
קשה לדעת מה לעשות כשחושדים שיש לחבר או חברה הפרעות אכילה. אם תנסו לעזור, אתם עלולים לאבד את החברות ביניכם. אם אינכם עושים דבר, אתם עלולים לאבד את החבר או החברה שלכם.
כמאמינים אנחנו אוהבים ודואגים זה לזה, לכן זה טוב שנעשה כל שביכולתנו כדי לעזור. אבל לפעמים אנחנו צריכים להיות חכמים ולדעת איך לעשות את זה בדרך הטובה ביותר. לאור המחשבה הזו, הנה כמה דרכים שאיתן תוכלו לעזור לחבר או החברה שלכם, אם אכפת לכם מהם.
התפללו ובחנו את עצמכם
ודאו שכל פעולה שאתם עושים נובעת מאהבה אמיתית לחברכם ולא מהצורך האישי שלכם להרגיש חשובים או לכך שישימו לב אליכם. התפללו עבור עצמכם לחוכמה, אהבה ורגישות. התפללו עבור חברכם לרפואה, להכרה באמת ולתמיכה.
קבלו מידע
קראו כמה שיותר על הפרעות אכילה, על תסמינים, גורמים וסיפורי החלמה.
ספרו למבוגר
בחרו מישהו שאתם סומכים עליו, יודעים שהוא פיקח, אכפתי ובוגר ושתפו אותו בדאגה שלכם.
הביעו את דאגתכם בפני חברכם
אתם יכולים לומר משהו כמו, "שמתי לב שאת[ה] משחק[ת] באוכל שלך בצלחת בלי לאכול אותו. אולי יש לך בעיה עם אוכל?"
לא משנה מה תאמרו, הישארו רגועים ואל תכעסו, אל תאבדו את העשתונות או תדאגו יותר מדי. היו מוכנים שהיא או הוא יגנו על עצמם. לוקח זמן להודות בהפרעות אכילה. הציעו את תמיכתכם ואמרו שאתם תהיו שם בשבילם ככל שיידרש.
הֱיוּ שם בשבילם
ככל שיידרש. הדרך לשיקום ארוכה, כואבת ומפרכת. החברות ביניכם ואהבתכם ייבחנו, אבל זכרו שהחבר או החברה שלכם זקוקים לכם ושהאהבה היא סבלנית ונדיבה והיא תכסה על הכול (קור"א יג).
הֱיוּ מודעים לבעיות גדולות יותר
לעיתים קרובות הפרעות אכילה מתרחשות כי אנשים מרגישים שלאיש לא אכפת מהם או שהם לא אהובים. אם חבר או חברה שלכם מנסים לחלוק אתכם את הרגשות שלהם, אל תדחו אותם או תאמרו להם שהם טיפשים שכך הם מרגישים. הקשיבו להם ככל שתוכלו ואל תתפתו לענות להם או לשפוט אותם. אם האדם שלגביו אתם מודאגים הוא בן משפחה, היו מודעים לכך שחלק מהרגשות הכואבים שלו אולי נובעים ממערכות יחסים בתוך המשפחה. אם אתם מרגישים שאינכם מסוגלים לעזור כי אתם מתחילים להתגונן או לכעוס, ייתכן שתצטרכו להתרחק קצת ולמצוא מישהו אחר במקומכם שיוכל לעזור.
דעו מה אינכם יכולים לעשות
אינכם יכולים לרפא את החבר או החברה שלכם. אינכם יכולים לגרום לה או לו לבחור להחלים. אינכם יכולים לפתור את הבעיות שלהם. בסופו של דבר, רק היא או הוא יכולים להחליט אם הם רוצים להבריא או לא. הם היחידים שיכולים להחליט לקבל את העזרה המוצעת להם. מה שאתם יכולים לעשות הוא לתמוך בהם, להתפלל עבורם ולהיות שם בשבילם כשהם מקבלים את ההחלטות ועושים צעדים לקראת ריפוי.
קבלו עזרה נוספת
התייעצו עם אנשי מקצוע, או פנו לקו-החם איתן.